Έχετε τροφική αλλεργία; Το νου σας στο... menu


Έχετε τροφική αλλεργία; Το νου σας στο... menu

Αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή θα πρέπει να λάβετε κάποιες προφυλάξεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Τα συμπτώματα

Τροφική αλλεργία είναι η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί με...
Ø εξάνθημα και έντονη φαγούρα
Ø διάρροια, πόνοι στην κοιλιά, ή εμετοί
Ø δυσκολία στην αναπνοή ή οίδημα στα χείλη και τη γλώσσα.
Στην περίπτωση που εκδηλώσετε τα συμπτώματα αυτά πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Τι να προσέχετε όταν τρώτε έξω

Ζητήστε να σας πληροφορήσουν για όλα τα συστατικά ενός γεύματος, καθώς αν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από αυτά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία σας ακόμη και αν καταναλώσετε το συστατικό στο οποίο έχετε αλλεργία σε πολύ μικρή ποσότητα.

Ξεκαθαρίστε στο προσωπικό του μαγαζιού ότι έχετε τροφική αλλεργία και μην ντραπείτε να ρωτήσετε αυτά που θέλετε πριν κάνετε την επιλογή σας. Προσπαθήστε να μάθετε ό, τι περιέχει το γεύμα σας, και όχι μόνο τα βασικά συστατικά του θέτοντας ερωτήσεις, όπως: «Τι ακριβώς περιέχει η σάλτσα του φαγητού;», «Τι λάδι χρησιμοποιείτε;», «Μπορεί το γεύμα μου να παρασκευαστεί ξεχωριστά από άλλα γεύματα που περιέχουν συστατικά στα οποία έχω αλλεργία;».

Μην παραλείπετε να ρωτάτε πάντα τι ακριβώς περιέχεται στη σάλτσα που συνοδεύει το κρέας ή το ψάρι. Ίχνη φιστικιού ή άλλων ξηρών καρπών που συχνά ενοχοποιούνται για την πρόκληση τροφικών αλλεργιών «κρύβονται» συχνά στις σάλτσες αυτές.

Πολλές σος για σαλάτες περιέχουν αλλεργιογόνα, όπως ξηρούς καρπούς, σιτάρι ή σόγια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτή την κατάσταση είναι απλώς να ζητήσετε ελαιόλαδο ή ξύδι για να βάλετε στη σαλάτα σας.

Οι συνήθεις ύποπτοι

Οι τροφές που ενοχοποιούνται συχνότερα για την εκδήλωση τροφικών αλλεργιών είναι:

Ø ΓAΛA AΓEΛAΔAΣ
Ø TO AYΓO
Ø TA ΨAPIA και θαλασσινά ενοχοποιούνται, οι γαρίδες, τα καβούρια, τα στρείδια και γενικά όλα τα οστρακοειδή
Ø OI ΞHPOI KAPΠOI
Ø TA ΦPOYTA KAI TA ΛAXANIKA (φράουλες, φρούτα με κουκούτσι, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα)

Ποια η διαφορά αλλεργίας με τροφική δυσανεξία;

Η τροφική δυσανεξία συνίσταται στην εκδήλωση ανεπιθύμητων ενοχλήσεων κατά κύριο λόγο από το πεπτικό, εξαιτίας της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων. Εκδηλώνεται λόγω έλλειψης ενζύμων ή τροφικών δηλητηριάσεων. Στην δυσανεξία εμπλέκεται μόνο ο μεταβολισμός και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι ηπιότερης μορφής. Στις τροφικές δυσανεξίες η ανεπάρκεια κάποιων ενζύμων εμποδίζουν τη σωστή πέψη ορισμένων ουσιών προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα κοιλιακούς πόνους, μετεωρισμό δηλαδή το λεγόμενο «φούσκωμα». Δείτε ποιες ακριβώς διαφορές έχουν ως προς τα συμπτώματα:

Τροφική αλλεργία:

Συνήθως εκδηλώνεται αιφνιδίως
Μπορεί να προκληθεί από ελάχιστη ποσότητα τροφίμου ή κάποιο συστατικού
Συμβαίνει κάθε φορά που τρώτε το συγκεκριμένο φαγητό
Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή

Τροφική δυσανεξία:

Συνήθως εκδηλώνεται πιο σταδιακά
Είναι πιθανότερο να συμβεί όταν τρώτε μεγάλη ποσότητα από τα ένοχα τρόφιμα
Συμβαίνει συνήθως αν τρώτε το φαγητό συχνά
Δεν είναι απειλητική για τη ζωή

Υπάρχουν τεστ δυσανεξίας που δείχνουν τροφές οι οποίες αν αποκλεισθούν χάνει κάποιος βάρος?

Όχι !! και μάλιστα χρειάζεται μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στα τεστ δυσανεξίας που υπόσχονται απώλεια βάρους & ευεξία με τον αποκλεισμό τροφών και στις δοκιμασίες για διάγνωση τροφικών αλλεργιών, διότι δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηριώσει και μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικά ελλείμματα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας

Αντιμετώπιση τροφικής αλλεργίας

Τροφική αλλεργία: (ύστερα από διάγνωση αλλεργιολόγου) αποκλεισμός της ύποπτης τροφής και των αλλεργιογόνων. Ο διαιτολόγος θα εκπαιδεύσει σε ετικέτες τροφίμων (πρόσθετα τροφίμων Ε471, Ε 472 και λεκιθίνη προέρχονται από φιστίκι) για τον εντοπισμό των αλλεργιογόνων (παράδειγμα ….ο όρος υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (πχ σάλτσες, κονσερβοποιημένα προϊόντα) σημαίνει ότι το προϊόν έχει ίχνη από ξηρούς καρπούς.   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία