Αντιμετωπίστε το διαβήτη τρώγοντας έξυπνα!

Στην χώρα μας αφορά περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού. Μάθετε τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας για να μην ανήκετε σε αυτό.

Οι τροφές που προλαμβάνουν το διαβήτη

Κανέλα: Aμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New Scientist το 2003, έδειξε ότι η κανέλα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Η κανέλλα στηρίζει τη δράση της στην υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη MHCP, που μιμείται την ινσουλίνη.

Γαλακτοκομικά: καταναλώνοντας γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη λιπαρών, μπορούμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Σουηδία. Οι Σουηδοί ερευνητές, πριν καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 27.000 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 74 ετών τους οποίους παρακολούθησαν για 14 χρόνια. Φροντίστε ωστόσο να καταναλώνετε με μέτρο πλήρη γαλακτοκομικά καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να πάρετε επιπλέον κιλά.

Αμύγδαλα: η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλλει στην ισορροπία της γλυκόζης στο αίμα σε όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.

Ακόμη:για να μειώσετε τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου που οδηγεί στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως οι μπανάνες, σταφίδες, όσπρια, και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Σε γενικές γραμμές για να προλάβετε το διαβήτη ακολουθήστε τις αρχές της μεσογειακής διατροφής καταναλώνοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά, ψάρι, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο. Προσπαθήστε επίσης να διατηρείτε το βάρος σας φυσιολογικό.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε ή να περιορίσετε

• Ζάχαρη
• Λευκό αλεύρι
• Ροφήματα με ζάχαρη
• Κόκκινο κρέας
• Αλλαντικά
• Τρανς λιπαρά οξέα
• Πρόχειρο φαγητό
• Γεύματα με πολλά λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Προσοχή στο αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη, ενώ η κατανάλωση με μέτρο (ένα, δύο ποτήρια με το φαγητό) μειώνει τον κίνδυνο στο μισό σύμφωνα με μελέτες.

Διαβητικοί:το νου σας στις ετικέτες

Πολλά διαβητικά τρόφιμα έχουν περισσότερα λιπαρά σε σχέση με τα συμβατικά με αποτέλεσμα να «γλιτώνετε» τη ζάχαρη, αλλά να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με λίπος. Διαβάζετε, λοιπόν, τις ετικέτες. Επίσης πολλά προϊόντα που αναφέρονται ότι είναι χωρίς ζάχαρη έχουν κάποια γλυκαντική ουσία όπως η μαλτιτόλη, η φρουκτόζη, ή η δεξτρόζη που επηρεάζει εξίσου τα επίπεδα σακχάρου. Επιλέγετε συσκευασμένα προϊόντα για να μπορείτε να ελένχετε τις ετικέτες.

Ένα μυστικό πρόληψης από τη Χίο

Η μαστίχα Χίου, σύμφωνα με έρευνα είναι πιθανό να εμφανίζει σημαντική προστατευτική δράση αναφορικά με τις παθήσεις του καρδιαγγειακού. Έπειτα από σχετική μελέτη όπου διερευνήθηκε η επίδραση της χορήγησης μαστίχας Χίου στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων σε μύες, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη και των συνοδών δυσλιπιδαιμιών.   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία