Τι γνωρίζετε για το μαύρο φραγκοστάφυλο;

Στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής που φροντίζει την υγεία και το ανοσοποιητικό μας, κρατώντας φλεγμονές και αρρώστιες μακριά, η προσθήκη τροφών με μεγάλη διατροφική αξία μπορεί να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε. Μια από αυτές τις τροφές είναι και το μαύρο φραγκοστάφυλο, που δεν θα το βρει κανείς εύκολα στην κουζίνα ενός συνηθισμένου νοικοκυριού.

Πολλοί το μπερδεύουν με την κορινθιακή σταφίδα, αλλά το φραγκοστάφυλο είναι μια διαφορετική περίπτωση, που ανήκει στην οικογένεια των μούρων και ανταγωνίζεται τα μύρτιλα σε συγκέντρωση βιταμίνης C, ανθοκυανίνες και φυτικές ίνες, αποδεικνύοντας τα οφέλη και τη μεγάλη διατροφική τους αξία.

Έρευνες, μάλιστα, που έχουν πραγματοποιηθεί σε Ηνωμένες Πολιτείες και Νέα Ζηλανδία δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες τους μπορούν να μας προστατέψουν ενάντια στην απώλεια μνήμης που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και την άνοια, ενώ η κερσετίνη τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου.

Η διατροφική τους αξία, όμως, δεν σταματά εκεί, αφού το έλαιο που προκύπτει από τους σπόρους του φαίνεται να μειώνει την κακή LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ωφελώντας και την υγεία της καρδιάς. 

Σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων, μάλιστα, έχουν αποδειχτεί πιο ωφέλιμα από τα δημοφιλή κράνμπερι, ενώ μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο European Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ο χυμός του φραγκοστάφυλου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα δημιουργίας λίθων ουρικού οξέος στα νεφρά.

Πώς θα τα καταναλώσετε
Μπορείτε να τα βρείτε κατεψυγμένα, αποξηραμένα και σε χυμό όλο το χρόνο, ενώ φρέσκα κυρίως το καλοκαίρι. Αποθηκεύονται στο ψυγείο, θέλουν πλύσιμο ακριβώς πριν τα καταναλώσετε, καθώς είναι ευαίσθητα και πρέπει να τα καταναλώνετε σύντομα. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε smoothies, να τα συνδυάσετε με το γιαούρτι ή το κότατζ, να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές για μάφιν, κέικ ή πίτες κ.ο.κ. Τα αποξηραμένα, τα οποία μπορείτε να βρείτε πιο εύκολα και πιο συχνά, μπορείτε να τα αναμείξετε με αμύγδαλα, καρύδια και κάσιους σε ένα πολύ θρεπτικό trail mix, να τα καταναλώσετε σκέτα ή στη σαλάτα σας, ως μια διαφορετική προσθήκη τώρα που πλησιάζουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων.
   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία