Σιταρόχορτο: μας κάνει καλό;

Η φήμη του εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και ειδικά οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής, της χορτοφαγίας, αλλά και οι vegan το έχουν συχνά στην κουζίνα τους, ως μια τροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αποτοξινώνει και συμβάλλει με διάφορους τρόπους στη συνολική μας υγεία. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που το αξιοποιούν σχεδόν για τα πάντα, από τη δυσκοιλιότητα μέχρι τους πόνους από ρευματισμούς. Τι ακριβώς είναι, όμως, το σιταρόχορτο;

Ουσιαστικά πρόκειται για το νέο τμήμα του βλαστού του σιταριού, προτού γίνει το σιτάρι που γνωρίζουμε. Αναπτύσσεται σε εύκρατες περιοχές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πολλοί καλλιεργούν το δικό τους, βάζοντας σπόρους σιταριού σε νερό κι έπειτα παίρνοντας τα φύλλα.

Το σιταρόχορτο αποτελεί φυσική πηγή βιταμινών και μετάλλων, κάποια εκ των οποίων έχουν αντιοξειδωτική δράση, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Ε, C, K και Β6, ασβεστίου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου.

Πώς το καταναλώνουν οι λάτρεις του
Λόγω του ότι τα φύλλα του δεν πέπτονται εύκολα, οι περισσότεροι συνήθως τα λιώνουν και παίρνουν το χυμό τους, ενώ μπορούν επίσης να αποξηρανθούν και να μπουν σε ταμπλέτες ή κάψουλες. Κάποιοι ανακατεύουν σιταρόχορτο με νερό και το χρησιμοποιούν ως κλύσμα για να καθαρίσουν το πεπτικό τους, ενώ άλλοι το καταναλώνουν ωμό, γιατί πιστεύουν ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τα πολύτιμα φυσικά ένζυμα που του χαρίσουν την υγιεινή του διάσταση.

Οι υποστηρικτές των ιδιοτήτων του πιστεύουν ότι μπορεί να καταπολεμήσει διάφορες καθημερινές καταστάσεις όπως το κρύωμα, τον βήχα, τον πυρετό, τα πεπτικά και δερματικά προβλήματα, ενώ από πολλούς χρησιμοποιείται για την πρόληψη πιο σημαντικών παθήσεων, από το AIDS μέχρι τον καρκίνο. Οι υπέρμαχοί του θεωρούν ότι το πιο δραστικό συστατικό του είναι η χλωροφύλλη, η χρωστική που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους, η οποία αναφέρεται ότι δρα ως αιμογλοβίνη -η πρωτεΐνη που βρίσκουμε στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο, αυξάνοντας τα επίπεδά του στον οργανισμό. Οποιοδήποτε πράσινο λαχανικό τρώτε στην καθημερινότητά σας, όπως το σπανάκι, ο μαϊντανός, η ρόκα, περιέχουν επίσης χλωροφύλλη.

Τελικά είναι όντως ωφέλιμο;
Παρά τους ισχυρισμούς για τα οφέλη του, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες έως καθόλου αποδείξεις ότι το σιταρόχορτο όντως δρα αποτοξινωτικά και προληπτικά ή θεραπευτικά για κάποιες ασθένειες. Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί επικεντρώνονται στην επίδραση που έχει στο πεπτικό και αναφέρονται στα εξής:

Βελτιώνει τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας: Σύμφωνα με μελέτη του 2002, ερευνητές στο Ισραήλ έδειξαν ότι η θεραπεία με χυμό από σιταρόχορτο διευκόλυνε τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας που αποτελεί ουσιαστικά μια μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, σίγουρα τίθενται κάποια πιθανά οφέλη του σιταρόχορτου.

Μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας: Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι το σιταρόχορτο μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους ή να αυξήσει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο, μια μικρή μελέτη σε 60 γυναίκες με καρκίνο του μαστού έδειξε ότι μείωσε τις επιβλαβείς συνέπειες της χημειοθεραπείας, χωρίς να αλλάξει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωσή του;
Θεωρείται ασφαλές, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναφέρει παρενέργειες μετά τη χρήση του, ειδικά σε υψηλές δόσεις. Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί ποικίλλουν από ήπιες, όπως πονοκέφαλος και ναυτία, σε πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνησμός και πρήξιμο λαιμού. Επίσης, λόγω του ότι πολλοί το καταναλώνουν ωμό, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι μολυσμένο με βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς από το χώμα.

Πρέπει να το δοκιμάσετε;
Δεν υπάρχει κίνδυνος να δοκιμάσετε μια μικρή ποσότητα από κάποια γνωστή εταιρία, αλλά μην βασίσετε όλες τις ελπίδες σας για υγεία σε αυτό. Επίσης, τα παιδιά, οι έγκυες, οι θηλάζουσες και όσοι έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό καλύτερα να το αποφύγουν λόγω της πιθανότητας βακτηρίων.
   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία