Μήπως το ψωμί που τρώμε… δεν είναι αληθινό ψωμί;

Μήπως αγοράζετε ψωμί από το σούπερ μάρκετ ή τρώτε συχνά ψωμί του τοστ; Μήπως η καθημερινή σας επιλογή δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό το μοσχομυριστό φρεσκοψημένο ψωμί του φούρνου με τη σταρένια γεύση, αλλά η αίσθηση που σας αφήνει είναι περισσότερο ζάχαρη; Είναι γιατί το λευκό ψωμί που καταναλώνουμε σήμερα, δεν έχει σχέση με το πραγματικό ψωμί που έτρωγαν οι γιαγιάδες μας ή ακόμη κι εμείς όταν ήμασταν πιο μικροί. Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά;

Ο παραδοσιακός τρόπος για την παρασκευή του ψωμιού περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση ολόκληρου του σπόρου του δημητριακού και οδηγεί σε αυτό που λέμε «ψωμί ολικής άλεσης». Το λευκό ψωμί, από την άλλη, προκύπτει από μια βιομηχανική επεξεργασία, όπου το σιτάρι απογυμνώνεται, κοσκινίζεται για να δώσει αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και χημικά πρόσθετα. Όταν χρησιμοποιούμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ουσιαστικά χρησιμοποιούμε μόνο το άμυλο κι όχι το πίτουρο του σιταριού κάτι που ισοδυναμεί με το να πίνουμε για παράδειγμα καθημερινά συμπυκνωμένο χυμό μήλου, αντί να κόψουμε και να φάμε το ίδιο το μήλο από το δέντρο.

Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε, πρέπει να ξέρετε ότι ο καρπός του σιταριού χωρίζεται σε τρία διαφορετικά μέρη: το πίτουρο που είναι το εξωτερικό περίβλημα, το φύτρο που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και στη διαδικασία της άλεσης διαχωρίζεται από το αλεύρι και το ενδόσπερμα που είναι το εσωτερικό τμήμα του καρπού και ταυτόχρονα το πιο θρεπτικό, με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες βιταμίνης Β και φυτικές ίνες. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με το ψωμί; Το ολικής άλεσης χρησιμοποιεί και τα τρία παραπάνω μέρη κατά την παρασκευή του, ενώ το λευκό αξιοποιεί μόνο το ενδόσπερμα, το οποίο ο οργανισμός μας μετατρέπει σε σκέτη ζάχαρη.

Όταν καταναλώνουμε λευκό ψωμί που χρησιμοποιεί μόνο ενδόσπερμα, τότε το σάκχαρο του αίματος στον οργανισμό μας σημειώνει απότομη αύξηση, ενώ αν προτιμήσουμε ψωμί ολικής άλεσης, το οποίο συνδυάζει τους υδατάνθρακες με τις φυτικές ίνες, τα σάκχαρα από το ψωμί περνούν στο πεπτικό με πιο αργή διαδικασία και δεν σημειώνονται απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος –οι οποίες πρέπει να ξέρετε ότι οδηγούν σε έντονο αίσθημα πείνας, αίσθημα κόπωσης, ζάλη, αδυναμία κ.ο.κ.

Γιατί, λοιπόν, αφού το «πραγματικό» ψωμί, δηλαδή το ψωμί ολικής άλεσης, είναι καλύτερο και πιο υγιεινό, δεν το προτιμάμε; Η αλήθεια είναι ότι το αλεύρι ολικής άλεσης δεν διατηρείται όσο το άσπρο αλεύρι (σε καλά κλεισμένο δοχείο, το αλεύρι ολικής άλεσης μπορεί να διατηρηθεί περίπου μέχρι 3 μήνες, ενώ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις φτάνει το χρόνο), που σημαίνει ότι η χρήση του είναι πιο βολική και επικερδής, ενώ είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις και να μείνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ για μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι να το αγοράσουν οι καταναλωτές. Η αφαίρεση θρεπτικών συστατικών και τα χημικά πρόσθετα του άσπρου ψωμιού βοηθούν, επίσης, στην αύξηση του όγκου του, το καθιστούν πιο πλούσιο και αφράτο και γενικότερα, το άσπρο ψωμί ανταποκρίνεται σε ένα καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο. Όταν, όμως, ένα τρόφιμο μεταλλάσσεται ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τότε καταλαβαίνουμε ότι ίσως να μην είναι το πιο ωφέλιμο για εμάς.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φτάσει στο σημείο να μας δίνει πολλές επιλογές στα είδη ψωμιού. Παρ’ όλο, όμως, που μέσω της τεχνολογίας φτάνουμε να δημιουργούμε μεγαλύτερη επάρκεια τροφίμων για περισσότερα άτομα, αυτό έχει αναπόφευκτα κάποια μειονεκτήματα στην ποιότητα της τροφής που τελικά καταναλώνουμε.

Τι να επιλέξετε
-Προτιμήστε να αγοράζετε ψωμί από το φούρνο κι απορρίψτε συσκευασμένα ψωμιά που βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ.
-Από τις επιλογές του φούρνου, προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης που διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά και τις φυτικές ίνες, αλλά και ψωμί με φυσικό προζύμι που έχει μειωμένο γλυκαιμικό δείκτη και φαίνεται ότι τα βακτήρια του προζυμιού καταφέρνουν να εξουδετερώσουν τη γλουτένη, ενώ συμβάλλει και στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
-Επιλέξτε βιολογικό ψωμί από σιτάρι και άλλες πρώτες ύλες που έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση χημικών και συνθετικών λιπασμάτων, μειώνοντας αυτόματα την έκθεσή σας σε αυτά μέσω της διατροφής, το οποίο είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά, ακριβώς λόγω της απουσίας χημικών.
-Αν έχετε κοιλιοκάκη, θα πρέπει να στραφείτε προς εναλλακτικές μορφές ψωμιού χωρίς γλουτένη, με αλεύρι ρυζιού, φακής, άμυλο ταπιόκας κ.ο.κ. Αν απλώς αποφεύγετε τη γλουτένη ή παρουσιάζετε μειωμένη ανοχή, τότε υπάρχουν ψωμιά με αλεύρι σπέλτα ολικής άλεσης που περιέχουν φιλικό τύπο γλουτένης. Σημειώστε, όμως, ότι αυτά τα ψωμιά δεν ενδείκνυνται για περιπτώσεις κοιλιοκάκης.
-Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, σπέλτα, χαρουπάλευρο, αλεύρι ρυζιού ή ό,τι άλλο επιθυμείτε. Στο ψωμί σας μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά, όπως κουρκουμά, σπόρους, ξηρούς καρπούς κ.ο.κ. και να το κάνετε ακόμη πιο υγιεινό.
   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία