Γιατί αυτά τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή σας;

Μπορεί τη λέξη "λιπαρά" να τη συνδυάζετε με κάτι βλαβερό για την υγεία σας. Δεν είναι όμως όλα τα λιπαρά κακά για τον οργανισμό μας. Τα κορεσμένα ανήκουν στα κακά λιπαρά ενώ τα ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) στα καλά. Τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα είναι δύο τύποι πολυακόρεστων λιπαρών, ανεκτίμητα για την υγεία σας, αφού κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό, τα αγγεία, την καρδιά, τα νεύρα, τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις, κ.λπ.

  Ποια είναι

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Αυτά ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας, και επομένως τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Τα τρία είδη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που είναι γνωστά είναι το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το άλφα λινολεϊκό οξύ βρίσκεται στον λιναρόσπορο, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά καθώς και στο φυτοπλαγκτόν και τα φύκη. Τα άλλα δύο είδη (το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το δεκαεξανοϊκό οξύ) είναι ιχθυέλαια και οι πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες. Όταν προσλαμβάνουμε άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) από τη διατροφή μας, αυτό μετατρέπεται σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία είναι πιο εύκολα για χρήση από τον οργανισμό μας. Ακόμη τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα:
• Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρος γέννησης του νεογνού
• Βοηθούν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία
• Δρουν προληπτικά σε καρκινογένεση και την εμφάνιση άσθματος
• Μειώνουν τον πόνο στις φλεγμονές
• Συμβάλλουν στη συντήρηση των υγιεινών συνηθειών

Τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα

Τα προσλαμβάνουμε κυρίως από σπορέλαια, όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο και το φυστικέλαιο. Μεταξύ των ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, το γάμα Λινολεϊκό Οξύ είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό (GLA), το οποίο βρίσκεται κυρίως στο λάδι μπουράντζας (Borage Oil), το ηλιοτρόπιο και το νυχτολούλουδο. Το GLA, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιαρθριτικές, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες, ενώ είναι σημαντικό για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και για την υγεία και εμφάνιση των νυχιών.

Το ωμέγα 9

Είναι ένα λιπαρό οξύ, το ελαϊκό οξύ, το οποίο, μαζί με τα αντιοξειδωτικά του παρθένου ελαιόλαδου, έχει ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, ιδίως του ορθού και του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη του παγκρέατος και του ενδομητρίου.

Πώς δρουν

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής λειτουργίας. Επίσης, υποστηρίζουν την υγεία των αρτηριών και της καρδιάς και διατηρούν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε καλά επίπεδα. Επιπλέον, τα αντιφλεγμονώδη και καρδιο-προστατευτικά ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα DHA, EPA και GLA είναι σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για την ενίσχυση της αύξησης και ανάπτυξης του βρέφους, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των ματιών και του εγκεφάλου. Η μετατροπή του α-λινολενικού οξέως σε ΕΡΑ και DHA, παρεμποδίζεται από διάφορους παράγοντες όπως: τη μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπών, τρανς λιπαρών ουσιών, ζάχαρης, καφέ, αλκοόλ, από έλλειψη βιταμινών (Β3, Β6, C), μαγνησίου, ψευδαργύρου, από το κάπνισμα και από ιογενείς μολύνσεις. Συμπληρώνοντας λοιπόν τη διατροφή σας με τα συγκεκριμένα πολυακόρεστα λίπη βοηθάτε στην εξισορρόπηση της διατροφικής λήψης ακόρεστων ή κατεργασμένων λιπών.

Πόσο χρειάζεστε

Οι ημερήσιες ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι 1 ως 2 γραμμάρια. Επομένως οι ημερήσιες ανάγκες καλύπτονται με μία μερίδα τσιπούρας, γόπας ή μπακαλιάρου (100 γραμμαρίων).
   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία