5 συχνά λάθη που (σας) παχαίνουν
[5]

Είστε βέβαιοι ότι τα κάνετε όλα σωστά, ώστε ο δείκτης της ζυγαριάς σας να διατηρείται σταθερός ή να πέφτει κιόλας, αλλά δεν τα καταφέρνετε; Τι κάνετε λάθος; Αυτά είναι τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνετε και παχαίνετε, χωρίς να το καταλαβαίνετε!

1 Τρώτε πολύ γρήγορα

Το να τρώτε γρήγορα σημαίνει ότι δεν μασάτε καλά το φαγητό και καταλήγετε να καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες, επειδή νιώθετε ότι πεινάτε λόγω του ότι ο εγκέφαλός σας δεν έχει προλάβει να πάρει το σήμα ότι χορτάσατε. Δεν μπορείτε να φάτε πιο αργά; Δοκιμάστε να κάνετε γιόγκα. Μελέτη της American Dietetic Association δείχνει ότι η γιόγκα βοηθά τον εγκέφαλο να δώσει σήμα στο σώμα σας και να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε στην κατανάλωση φαγητού.

2 Κάνετε κραιπάλες τα σαββατοκύριακα

Τα πάρτι, οι βόλτες και τα σαββατοκύριακα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο βάρος σας. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρουραίους για να εξεταστούν τα αποτελέσματα του παλμιτικού οξέος στην λεπτίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης. Το παλμιτικό οξύ βρίσκεται σε κορεσμένα λιπαρά, ένα συστατικό που συχνά εμφανίζεται σε φαγητά από έξω. Μέσα σε 3 ημέρες, τα κορεσμένα λιπαρά αμβλύνουν ή αναστέλλουν την ικανότητα της λεπτίνης να ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος. Έτσι, εάν καταναλώσετε σουβλάκια, χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες το σαββατοκύριακο, το πρώτο πράγμα που θα σκέφτεστε από Δευτέρα δεν θα είναι να αρχίσετε δίαιτα αλλά το τι θα παραγγείλετε!

3 Τρώτε αλμυρά σνακ

Το νάτριο είναι ύπουλο γιατί σας αναγκάζει να τρώτε ασυνείδητα. Γι’ αυτό προσπαθήστε να μειώσετε το αλάτι και τις αλατισμένες τροφές. Μειώστε σταδιακά τη συνήθεια να τρώτε αλατισμένα τα φαγητά σας και θα μειώσετε την επιθυμία σας και για αλμυρά σνακ.

4 Παραλείπετε γεύματα ή σνακ

Το να παραλείπετε γεύματα σημαίνει ότι το σώμα σας δεν θα καταφέρει να ελέγξει την όρεξη. Έρευνες δείχνουν ότι παραλείποντας π.χ. το πρωινό αυτό μπορεί αργότερα μέσα στην ημέρα να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο επειδή ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης καταστρέφει τη δύναμη της θέλησής σας να αντισταθείτε στους πειρασμούς. Αν παραλείψετε το πρωινό ή ένα σνακ, το μυαλό σας δεν έχει την ενέργεια να αντισταθεί. Έτσι, εκτός από το σώμα και ο εγκέφαλός σας δεν έχει ενέργεια αφού χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει και δεν έχει το καύσιμο που χρειάζεται για να αντισταθεί στους πειρασμούς.

5 Δεν κοιµάστε αρκετά

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο ανεπαρκής ύπνος μάς στοιχίζει σε κιλά. Την ώρα που κοιμόμαστε συντίθενται κάποιες ορμόνες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού και τους μηχανισμούς εναπόθεσης λίπους. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την έκκριση της γκρελίνης, ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και το λίπος, και της ινσουλίνης η οποία ευνοεί την εναπόθεση λίπους, ενώ μειώνει τη λεπτίνη που αυξάνει την αίσθηση κορεσμού. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθετε πιο πεινασμένοι, να θέλετε γλυκά και λιπαρά τρόφιμα και να χορταίνετε πιο δύσκολα.
   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία