Γιατί το διατροφικό ημερολόγιο είναι το απόλυτο εργαλείο αδυνατίσματος;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κρατήσατε ένα ημερολόγιο; Μήπως όταν ήσασταν στην εφηβεία; Εάν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους έχετε ένα απόλυτο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πού κάνετε λάθος κι αυτό δεν είναι άλλο από την τήρηση ενός διατροφικού ημερολογίου.

Γιατί το διατροφικό ημερολόγιο είναι το απόλυτο εργαλείο αδυνατίσματος;

Το διατροφικό ημερολόγιο δεν είναι ένα ενοχικό εργαλείο, ούτε ένας... μπαμπούλας που αποφασίζει για εσάς πότε, τι ή πόσο πρέπει να φάτε. Είναι ένα πραγματικό βοήθημα για να ακολουθήσετε πιο εύκολα τη δίαιτα που ακολουθείτε.

Επειδή συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι κρατώντας ένα γραπτό αρχείο των διατροφικών συνηθειών μας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στην American Journal of Preventive Medicine, τα διατροφικά ημερολόγια τροφίμων έχουν αποτέλεσμα! Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν δίαιτα και κρατούσαν ημερολόγιο διαπλασίασαν την απώλεια βάρους τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.700 υπέρβαρα άτομα και διαπίστωσαν ότι, μετά από έξι μήνες, εκείνοι που είχαν γράψει ό, τι έφαγαν έχασαν κατά μέσο όρο έξι κιλά περισσότερα από εκείνους που δεν το έκαναν.

Επειδή βοηθά τη... μνήμη σας

Το διατροφικό ημερολόγιο είναι αποτελεσματικό, επειδή σας κάνει να σκεφτείτε την κάθε τροφή που βάζετε στο στόμα σας. Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τον εαυτό σας όταν τα καταγράφετε όλα. Τα περισσότερα άτομα που κάνουν δίαιτα πολλές φορές υποτιμούν ό,τι καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή ξεχνούν εκείνη τη χούφτα τσιπς που έφαγαν από το πιάτο του παιδιού τους. Έτσι ένα διατροφικό ημερολόγιο καταγράφει όλους εκείνους τους... ξεχασμένους μεζέδες.

Επειδή τροποποιεί τις διατροφικές σας συνήθειες

Όταν οι άνθρωποι τηρούν ένα διατροφικό ημερολόγιο έχουν την τάση να αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, σύμφωνα με έρευνες. Όταν καταγράψετε στο ημερολόγιο την ατασθαλία μίας ημέρας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα την επαναλάβετε την επόμενη και αυτό είναι το ζητούμενο.

Πώς να κρατήσετε ένα διατροφικό ημερολόγιο

Καταγράφτε τα πάντα

Το πιο βασικό στο διατροφικό ημερολόγιο είναι να καταγράφετε σε μία κάθετη στήλη κάθε κομμάτι των τροφίμων που τρώτε και φυσικά την ακριβή ποσότητα. Σημειώνετε τα διάφορα σνακ, τσιμπολογήματα μεταξύ των γευμάτων, τα ροφήματα και τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τους ξηρούς καρπούς κ.τλ. Φροντίστε να είστε ειλικρινείς κι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς.

Γράψτε πώς αισθανόσασταν όταν φάγατε τη συγκεκριμένη τροφή

Π.χ. «Έφαγα μια σοκολάτα επειδή βαριόμουν». Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε για ποιον λόγο τσιμπολογάτε ή υποκύπτετε στις τροφές. Το πιο σημαντικό δεν είναι τι έχετε φάει, αλλά γιατί το έχετε φάει. Αν κάποιος τρώει μέχρι σκασμού σε ένα γεύμα, ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή όταν ήταν παιδί να τον πίεζαν να το κάνει. Ή εάν τρώτε αλμυρά το απόγευμα ίσως αυτό να οφείλεται στο αυξημένο στρες που έχετε στη δουλειά.

Σημειώστε την ώρα που ξυπνήσατε και κοιμηθήκατε.

Σημειώστε την ώρα που ξεκινήσατε το φαγητό ή το ενδιάμεσο γεύμα σας.

Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο σαφείς στις περιγραφές των τροφίμων.

Επιπλέον στο διαδίκτυο θα βρείτε ηλεκτρονικά ημερολόγια διατροφής ή application που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στο κινητό ή στο tablet σας.   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία