10 λόγοι για να γίνετε χορτοφάγος, έστω και για μια μέρα!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας την 20η Μαρτίου τι θα λέγατε να κάνετε αποχή από το κρέας; Αυτοί είναι οι 10 λόγοι για να γίνετε χορτοφάγος, έστω και για μία μέρα!

1 Μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσετε από καρκίνο

Επειδή μειώνεται η φλεγμονή στο σώμα μειώνεται έτσι και ο κίνδυνος για διαβήτη, για καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνου του μαστού.

2 Οι τιμές χοληστερίνης επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα

Μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος πέφτουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και άρα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.

3 Σας προμηθεύει με πολλά αντιοξειδωτικά

Τα αντιγηραντικά συστατικά βρίσκονται κυρίως σε τροφές που προέρχονται από τη γη. Τα αντιοξειδωτικά επανορθώνουν τις κυτταρικές βλάβες και σας προσφέρουν ένα υγιές δέρμα.

4 Βοηθά στην απώλεια βάρους

Δε μειώνετε μόνο το ζωικό λίπος που αυξάνει το βάρος, αλλά το αντικαθιστάτε με τροφές χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά, οπότε μειώνεται η συνολική κατανάλωση θερμίδων.

5 Συμβάλλει στη μακροζωία

Μια επισκόπηση αρκετών μελετών που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ήταν χορτοφάγοι είχαν 24% χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από έμφραγμα σε σχέση με τις μη χορτοφάγους. Οι αυξημένες ποσότητες φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, προσφέρουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

6 Μειώνει τον κίνδυνο της προωρότητας

Οι γυναίκες χορτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν εκτάκτως και πρόωρα με καισαρικές τομές.

7 Σας χαρίζει γερή μνήμη

Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι η άνοια συνδέεται με κάποιες ουσίες που εντοπίζονται στο κρέας.

8 Θα έχετε καλύτερη όραση

Ένα καροτινοειδές που ονομάζεται λουτεϊνη και βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φύλλα – μπορεί να προλάβει επίσης τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδος που προκαλεί τύφλωση σε μεγάλες ηλικίες. Σε μελέτη εκείνοι που έτρωγαν σπανάκι ή λαχανίδες διέτρεχαν πολύ λιγότερο κίνδυνο να πάθουν εκφυλισμό σε σχέση με όσους κατανάλωναν κρέας.

9 Μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ευεργετικά και μειώνουν τον κίνδυνο των εγκεφαλικών. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο κάλιο, στο μαγνήσιο, στις φυτικές ίνες και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία των φρούτων και των λαχανικών που εμποδίζουν το φράξιμο των αρτηριών του εγκεφάλου.

10 Προστατεύετε το περιβάλλον και την υγεία σας

Με τη χορτοφαγική διατροφή σώζονται και οι άνθρωποι και τα ζώα ενώ προστατεύεται το περιβάλλον.

Μερικές προτάσεις για μια μέρα

Να θυμάστε πάντα ότι το μυστικό για μια υγιεινή χορτοφαγική δίαιτα, όπως και κάθε άλλη δίαιτα, είναι να περιλαμβάνει ποικιλία από τρόφιμα. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να μας δώσει όλα όσα έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Βιταμίνη C + Όσπρια: φακές με πράσινη πιπεριά ή φασόλια με ντομάτα.

Β-καροτίνη + Όσπρια: ρεβίθια με καρότο ή φακές με κόκκινη πιπεριά.

Σημείωση: Αν κάποιος έχει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες (είναι παιδί, έφηβος ή έγκυος) ή εμφανίζει πρόβλημα υγείας η συνεργασία με κλινικό διαιτολόγο είναι απαραίτητη προκειμένου να σχεδιάσει το διατροφικό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσει.
   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία