Μπορεί η ζυγαριά να σας βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Αν τρελαίνεστε όταν βλέπετε ότι έχετε πάρει μισό κιλό, αν το ζύγισμα για σας είναι ψυχαναγκαστικό ή εάν η διάθεσή σας επηρεάζεται εύκολα από τον αριθμό που βλέπετε τότε σίγουρα θα επωφεληθείτε διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Μπορείτε να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα και να είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας αν μείνετε μακριά από τη ζυγαριά σας. Μάθετε γιατί.

Μπορεί η ζυγαριά να λέει ψέματα;

Βεβαίως και μπορεί. Το βάρος μας πολλές φορές έχει αυξομειώσεις και το καθημερινό ζύγισμα δεν δείχνει πάντα το πραγματικό νούμερο του βάρους σας. Γι’ αυτό ευθύνονται διάφοροι παράγοντες όπως η κατακράτηση υγρών, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου και αλκοόλ, οι διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου και η δυσκοιλιότητα, η άσκηση που αυξάνει το μυϊκό όγκο στην αρχή ενός προγράμματος, οι ορμονικές διαταραχές όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται για τον διαβήτη, την υπέρταση ή την κατάθλιψη, το χρόνιο στρες όπου η αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης μειώνει τον ρυθμό του μεταβολισμού και συμβάλλει στην αποθήκευση των περιττών κιλών στην κοιλιά.

Γιατί δεν πρέπει να ζυγίζεστε;

1 Επειδή μπορεί να σας αποθαρρύνει το αποτέλεσμα

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίσετε κάποιο δισταγμό ή φόβο, όταν έρθει η ώρα για το εβδομαδιαίο σας ζύγισμα. Θέλετε να δείτε τα νούμερα να κατεβαίνουν ως επιβεβαίωση της σκληρής προσπάθειά σας. Όλοι θέλουμε να ανταμειβόμαστε για τις προσπάθειές μας, και μπορεί να σας φανεί αποθαρρυντικό, όταν τα έχετε κάνει όλα σωστά αλλά ο δείκτης της ζυγαριάς έχει «κολλήσει».

2 Επειδή το βάρος μας δεν είναι σταθερό

Οι ειδικοί συνιστούν να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν είναι καλή ιδέα να το κάνετε πιο συχνά; Το σωματικό βάρος σας κυμαίνεται από μέρα σε μέρα, και μάλιστα μπορεί να παρουσιάζει αλλαγές στις τιμές και όλη την μέρα. Δεν υπάρχει νόημα να παρακολουθείτε τα σκαμπανεβάσματα γιατί σας προκαλούν άγχος.

3 Ξέρετε αν χρειάζεται να κάνετε δίαιτα

Ο καθένας γνωρίζει αν και πότε χρειάζεται να χάσει βάρος. Μπορεί να φαίνεται στο πώς αισθάνεστε, στο πώς κοιμάστε και στο πώς ταιριάζουν τα ρούχα σας. Αλλά αν το γνωρίζετε και δεν κάνετε κάτι τότε χρειάζεστε ένα κίνητρο: επικεντρωθείτε στην υγεία σας κι όχι στο βάρος σας. Αυτό είναι μια θετική νοοτροπία που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε δίαιτα για τους σωστούς λόγους.

4 Η ζυγαριά καθορίζει το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας

Όταν ο δείκτης είναι πεσμένος η διάθεσή σας είναι ανεβασμένη όλη μέρα! Όταν όμως ο αριθμός ανεβαίνει (ή παραμένει ο ίδιος), τότε τα πράγματα αλλάζουν. Και αυτή είναι η πιο θλιβερή κατάσταση: να εξαρτάται η διάθεσή σας από τη ζυγαριά σας. Πώς θα αισθανόσασταν αν δεν είχατε ζυγιστεί εκείνη την ημέρα; Τι άλλο καθορίζει τον εαυτό σας και την προσωπικότητά σας αν δεν είχατε επιπλέον βάρος; Μην αφήνετε να σας καθορίζει ένας αριθμός αλλά επιτρέψτε την αλλαγή στον τρόπο ζωής σας: αλλάξτε διατροφή, τραφείτε καλύτερα, ασκηθείτε.

Προτού ζυγιστείτε κάντε αυτές τις ερωτήσεις

Η φιλοσοφία μου είναι ότι η απώλεια βάρους δεν είναι ένας στόχος, αλλά το αποτέλεσμα υγιεινών συνηθειών, όπως μια καλύτερη διατροφή και τακτική άσκηση. Όταν ετοιμάζεστε να ανέβετε στη ζυγαριά ρωτήστε τον εαυτό σας: «Κάνω αυτό που είμαι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνω; Επιλέγω να τρώω υγιεινά τρόφιμα; Γνωρίζω τις μερίδες που πρέπει να καταναλώνω; Είμαι συνεπής με την άσκησή μου;». Τότε το ζύγισμα θα είναι χρήσιμο στην απώλεια ή τη διαχείριση του βάρους σας. Απλά φροντίστε να μην το παρακάνετε με τη μέτρηση!
   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία