4 κινήσεις κατά της αρθρίτιδας

Ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση σας από την αρθρίτιδα και ποια συμβάλλουν στην πρόληψη της; Μάθετε πώς θα την αντιμετωπίσετε ή πως θα την προλάβετε με 4 απλές διατροφικές κινήσεις.

Φροντίστε να μην σας λείψει ο σίδηρος

Είναι σημαντικό να έχετε επάρκεια σιδήρου στην περίπτωση που πάσχετε από αρθρίτιδα καθώς η αναιμία (δηλ, η έλλειψη του) αποτελεί σύμπτωμα της συγκεκριμένης νόσου. Συνήθως βέβαια η ανεπάρκεια σιδήρου είναι το αποτέλεσμα κακής διατροφής. Ο τόνος, τα αυγά, και το συκώτι αποτελούν καλές πηγές σιδήρου. Αποφύγετε πρόχειρο φαγητό, αλλά και τις μακροχρόνιες ή συνεχείς δίαιτες που εξαντλούν τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας.

Εστιάστε στην βιταμίνη D

Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας. Τα μανιτάρια, το τυρί, ο τόνος, το βοδινό συκώτι και οι σαρδέλες είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Ακόμη, η βιταμίνη αυτή συντίθεται και από την έκθεση μας στον ήλιο. Είναι επομένως καλό να εκτίθεστε με μέτρο και τις απαραίτητες προφυλάξεις στον ήλιο. Επίσης καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που είναι και αυτό σημαντικό για τον οργανισμό σας. Μπορείτε να το εξασφαλίσετε από τα γαλακτοκομικά και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο.

Προσέξτε τη γλουτένη

Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα και να νιώθετε λιγότερο πόνο. Σχετική μελέτη έδειξε ότι ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα επωφελήθηκαν από μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και είχαν λιγότερες εξάρσεις της νόσου. Ίσως επομένως αξίζει να αποκλείσετε για κάποιο διάστημα τη γλουτένη από τη διατροφή σας ώστε να διαπιστώσετε αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη ή αν νιώθετε καλύτερα αποκλείοντάς τη από το διαιτολόγιο σας για 30 ημέρες.

Τρώτε ξηρούς καρπούς

Η βιταμίνη Ε ίσως σύμφωνα με μελέτες να συμβάλει στην πρόληψη της αρθρίτιδας. Όπως προέκυψε από έρευνες εκείνοι που λάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες της βιταμίνης αυτής εμφάνιζαν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στο μέλλον αρθρίτιδα. Καλές πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο. Προτιμήστε ωστόσο τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και κυρίως αμύγδαλα και ηλιόσπορους.   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία