Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

3 θρεπτικοί ζωμοί και σούπες αντί κοτόσουπας

Λίγοι είναι αυτοί που δεν μεγάλωσαν με κοτόσουπα στο πιάτο τους χειμώνες και ειδικά σε περιόδους ασθένειας και κρυολογήματος, όπου το πιάτο αυτό θεωρούνταν σούπερ ευεργετικό. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που μας κάνει το περισσότερο καλό είναι ότι μας προσφέρει ενυδάτωση καθώς είναι πλούσια σε νερό, αλλά και βιταμίνες και αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά που προσθέτουμε σε αυτήν, τα οποία είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα είναι ευεργετικά για το μικροβίωμα του εντέρου και κατ’ επέκταση για το ανοσοποιητικό μας. Γιατί, λοιπόν, να μην κρατήσουμε τα πιο ευεργετικά στοιχεία της σούπας, αφαιρώντας τη ζωική πρωτεΐνη και δημιουργώντας νόστιμες και σίγουρα πιο θρεπτικές και vegan παραλλαγές;

Σούπα με κόκκινα φασόλια και κολοκύθα
Η σούπα αυτή περιέχει 8 διαφορετικές φυτικές τροφές σε ένα πιάτο, συνδυάζοντας πρωτεΐνη από τα φασόλια, βιταμίνες, προβιοτικά από τη σάλτσα σόγιας και φυσικά πλήθος φυτικών ινών. Για να τη φτιάξετε, θα χρειαστείτε 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 4 φλιτζάνια κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους, 1 μέτρια πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους, 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 2 ψιλοκομμένα κολοκύθια, 2 φλιτζάνια βρασμένα κόκκινα φασόλια (αξιοποιήστε περισσεύματα από τη φασολάδα σας), 1 ½ φλιτζάνι καλαμπόκι, 3 φλιτζάνια από την αγαπημένη σας σάλτσα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κόκκινη σάλτσα που σας περίσσεψε από τη χθεσινή μέρα), 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη και αλάτι. Για να τη φτιάξετε, πάρτε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεστάνετε ¼ του φλιτζανιού ζωμό λαχανικών με τη σάλτσα σόγιας. Προσθέστε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο (αφού έχουν περάσει 10 λεπτά από την ώρα που το κόψατε) και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν. Προσθέστε τον υπόλοιπο ζωμό, την κολοκύθα και τις πατάτες, μαζί με τη σάλτσα και τη ρίγανη. Καλύψτε με καπάκι και σιγοβράστε μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και να τρυπιέται με το πιρούνι (αν θέλετε μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμη, κομμένη και μαγειρεμένη κολοκύθα από το σούπερ μάρκετ), για 15 λεπτά. Προσθέστε τα κολοκύθια, τα μαγειρεμένα φασόλια και το καλαμπόκι και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέστε το αλάτι που επιθυμείτε και σερβίρετε όσο είναι ζεστή! Αν δεν έχετε ήδη βρασμένα φασόλια, θα πρέπει να τα προσθέσετε (αφού τα έχετε μουλιάσει αποβραδίς) στο σημείο που βάζετε τον ζωμό λαχανικών και να τα βράσετε για 1 ώρα, προσθέτοντας στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά.

Κρεμώδης σούπα κουνουπιδιού
Το κουνουπίδι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, ενώ είναι άκρως βιταμινούχο, με βιταμίνες  A, B1, B2, B3, B6 και πλούσιο σε βιταμίνη C. Κι αν μέχρι τώρα δεν το είχατε συμπαθήσει, με αυτή τη σούπα θα απορήσετε πώς δεν το είχατε στη διατροφή σας νωρίτερα. Για να τη φτιάξετε, θα χρειαστείτε ½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 φλιτζάνια κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια, 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών, 5 φλιτζάνια νερό, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 ½ κ.γ. αλάτι, 3 κ.σ. διατροφική μαγιά, ¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο κόλιαντρο ή σχοινόπρασο. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι σε 1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει πιο διάφανο. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το σχοινόπρασο ή τον κόλιαντρο), αφήστε το νερό να βράσει και μαγειρέψτε για 8 με 10 λεπτά ή μέχρι το κουνουπίδι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, με ένα μπλέντερ χειρός ή ένα κλασικό μπλέντερ, χτυπήστε τη σούπα σας μέχρι να γίνει κρεμώδης και απαλή και σερβίρετε με σχοινόπρασο ή κόλιαντρο.

Σούπα με φιστικοβούτυρο και λαχανίδα
Σούπερ αντιοξειδωτική και πρωτεϊνούχα από τα δύο βασικά της υλικά, η σούπα αυτή έχει ιδιαίτερη γεύση και σίγουρα δεν κατατάσσεται στις τετριμμένες συνταγές. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι κρεμμύδια κομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές, 2 κ.σ. ζωμό λαχανικών χαμηλό σε νάτριο, 5 φλιτζάνια νερό, 1 ½ φλιτζάνι πατάτες κομμένες σε κύβους, 1 ½ φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα, ½ φλιτζάνι φυσικό φιστικοβούτυρο, 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένη λαχανίδα, ¼ κ.γ. μπούκοβο, αλάτι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο για γαρνίρισμα, ¼ του φλιτζανιού φιστίκια για γαρνίρισμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές σ τον ζωμό λαχανικών σε μέτρια φωτιά, συνεχίζοντας μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν καφέ χρώμα. Προσθέστε το νερό, τις πατάτες, τα ντοματίνια, το φιστικοβούτυρο, τη λαχανίδα και το μπούκοβο και αφήστε να βράσουν. Έπειτα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 8-10 λεπτά. Προσθέστε αλάτι και γαρνίρετε στο τέλος με κόλιαντο και ψιλοκομμένα φιστίκια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.