Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό λάχανο τουρσί

Τώρα που πλέον έχετε συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι το όφελος των προβιοτικών τροφών για το μικροβίωμα του εντέρου, το ανοσοποιητικό και τη συνολική υγεία, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ξινολάχανο, πλούσιο σε βιταμίνη C και προβιοτικά, χρησιμοποιώντας μόνο λάχανο και αλάτι. Είστε έτοιμοι;

Θα χρειαστείτε ένα μετρίου μεγέθους λάχανο, περίπου 1,5 κιλό, όποιον τύπο προτιμάτε (προσωπικά λατρεύω το κόκκινο), το οποίο θα πρέπει να πλύνετε καλά και να κόψετε σε μικρά κομμάτια. Μεταφέρετέ τα σε ένα μπολ και πασπαλίστε 1,5 κ.σ. χοντρό αλάτι. Κάντε λίγο… μασάζ στο λάχανό σας ώστε το αλάτι να πάει παντού και μην ανησυχείτε αν σας φαίνεται λιγοστή η ποσότητα του αλατιού. Σύντομα θα δείτε ότι το λάχανό σας θα έχει υγρασία.

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσετε το αλατισμένο λάχανό σας με τα υγρά του σε ένα γυάλινο δοχείο, πιέζοντάς το προς τα κάτω ώστε να χωρέσει όλο το λάχανο. Συνεχίστε να το πιέζετε με το χέρι σας μέχρι να βάλετε ένα βαρίδι στην κορυφή, ώστε να το κρατά πιεσμένο προς τα κάτω και βυθισμένο στα υγρά του.

Στη συνέχεια, μπορείτε να αφαιρέσετε το βαρίδι και να καλύψετε το δοχείο με ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο μπορείτε να στερεώσετε με ένα λαστιχάκι. Μην ξεχνάτε να το πιέζετε ανά διαστήματα, ώστε να απελευθερώνει τα υγρά του και να βουλιάζει μέσα σε αυτά. Αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεται περισσότερα υγρά, διαλύστε 1 κ.γ. αλάτι σε 1 φλιτζάνι νερό και προσθέστε όσο χρειάζεται.  

Η βασική διαδικασία ουσιαστικά τελείωσε και τώρα πρέπει να αφήσετε το λάχανό σας να ζυμωθεί τις επόμενες ημέρες, μακριά από τον ήλιο και ελέγχοντας αν χρειάζεται να το πιέζετε –μην ξεχνάτε ότι πρέπει να παραμένει βυθισμένο στα υγρά του συνεχώς. Έπειτα από 3-4 ημέρες μπορείτε να το δοκιμάσετε και να δείτε αν η γεύση του σας ικανοποιεί. Μπορείτε να το αφήσετε κι άλλες μέρες να ζυμωθεί αν χρειάζεται.

Αφού είναι έτοιμο και ξεκινήσετε να το καταναλώνετε, αποθηκεύστε το στο ψυγείο με κλειστό καπάκι, όπου μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από 2 μήνες.

Τόσο απλό και λαχταριστό, που μπορείτε να το αξιοποιείτε σε σάντουιτς, σαλάτες, γαρνιτούρες, σούπες και όπου αλλού σας ταιριάζει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *