Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

Πώς να φτιάξετε vegan μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Τα εορταστικά αυτά γλυκά σίγουρα δεν είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι όμως μέρος των Χριστουγέννων, κομμάτι από τις παιδικές μας μνήμες και μέρος της παράδοσης. Αν, λοιπόν, τα αγαπάτε και δεν θέλετε να τα στερηθείτε ή αν ακολουθείτε φυτοφαγική, vegan διατροφή και ψάχνετε τρόπο να τα κάνετε να «πετύχουν» αλλιώς, δοκιμάστε τα στην εναλλακτική, πιο υγιεινή, χωρίς ζωικά μορφή τους, κρατώντας πάντα το μέτρο στην κατανάλωση!

Vegan μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα, ουσιαστικά, το μόνο μη vegan προϊόν που έχουν στην παρασκευή τους είναι το μέλι, το οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε με σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου στη συνταγή σας. Εμείς φέτος, όμως, το πάμε ένα βήμα παραπέρα και αντικαθιστούμε το μέλι με μελάσα, η οποία έχει υψηλή διατροφική αξία, περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και βιταμίνες Β μεταξύ άλλων, ενώ είναι και πεντανόστιμη. Στην αγαπημένη μου μελάσα Emelia, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε και από το γραφείο μου και σύντομα από το e-shop μου, θα βρείτε συνταγή με μελομακάρονα που μπορείτε να ακολουθήσετε και σας εγγυώμαι το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορείτε να τα δοκιμάσετε και με αλεύρι ολικής ή ζέας ή με αλεύρι αμυγδάλου αν τα θέλετε χωρίς γλουτένη (μπορείτε να αλέσετε καρύδια ή αμύγδαλα στο multi και να πάρετε την πούδρα τους).

Vegan κουραμπιέδες
Οι κουραμπιέδες είναι μια πιο επιβαρυντική επιλογή με πολλή ζάχαρη και βούτυρο, απαγορευτική για όσους δεν καταναλώνουν ζωικά, αλλά και για όσους δεν επιθυμούν τόση ζάχαρη σε ένα γλυκό. Τι μπορούμε να κάνουμε εδώ; Πολύ απλά, αντικαθιστούμε το βούτυρο ή με κάποιο φυτικό βούτυρο, λάδι καρύδας ή με ελαιόλαδο, ενώ μπορούμε αντί για ζάχαρη στη ζύμη, να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι αγαύης, σφενδάμου ή μελάσα και να τους σερβίρουμε χωρίς πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη. Αν πάλι σας αρέσει η αίσθηση της άχνης, δοκιμάστε να προσθέσετε τη δική σας σπιτική άχνη από άλλο είδος ζάχαρης, όπως π.χ. ζάχαρη καρύδας. Σημειώστε ότι 1 φλιτζάνι ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσετε θα σας δώσει τη διπλάσια ποσότητα σε άχνη. Πώς θα τη φτιάξετε; Πάρτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, π.χ. καρύδας, και χτυπήστε τη στο μπλέντερ μέχρι να γίνει άχνη, σταματώντας και ανακατεύοντας κάθε λίγο. Στο τέλος θα χρειαστεί να την κοσκινίσετε. Μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε στο μπλέντερ και λίγο κορν φλάουρ, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση της υγρασίας.

Συνταγή για 20+ κουραμπιέδες
320 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
120ml λάδι καρύδας
60 γραμμάρια αμύγδαλα
100 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
ζάχαρη άχνη καρύδας (αν θέλετε)
λίγο κονιάκ (αν θέλετε περίπου 1 ½ κ.σ.)

Οδηγίες
Ψήστε τα αμύγδαλα στο φούρνο στους 180 για 10 λεπτά κι έπειτα κόψτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Αναμείξτε το αλεύρι με το baking powder σε ένα μπολ και σε ξεχωριστό μπολ τα λάδια (αφού πρώτα λιώσετε το λάδι καρύδας), τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Αφού τα ανακατέψετε καλά ξεχωριστά, έπειτα ρίξτε το στεγνό μείγμα στο υγρό και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Προσθέστε και τα αμύγδαλα και αφήστε για λίγο να ξεκουραστεί. Αν χρειαστεί, διορθώστε με παραπάνω αλεύρι ή παραπάνω υγρό.  

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στον αέρα στους 180 βαθμούς και ξεκινήστε να φτιάχνετε μικρά μπαλάκια (γύρω στα 30 γραμμάρια το ένα, αν έχετε ζυγαριά). Απλώστε τα σε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά στους 180.

Όταν είναι έτοιμοι οι κουραμπιέδες σας, μπορείτε να τους πασπαλίσετε την άχνη καρύδας που έχετε φτιάξει μόνοι σας ή να τους απολαύσετε σκέτους!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.