Δέσποινα Μαρσέλου » Διαιτολόγος - Διατροφολόγος σε Πειραιάς » Συχνές Ερωτήσεις » Συχνές Ερωτήσεις
 1. Έχει διαβαστεί: 2902 φορές


  Συχνές Ερωτήσεις

  Τι χρειάζεται πριν την επισκεψή μου σε διαιτολόγο?

  Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα διατροφικά προγράμματα είναι οι εξετάσεις αίματος και η συμβολή ιατρού.

  Γιατί δεν χάνω βάρος?

  Το σωματικό μας βάρος επηρεάζεται από διάφορα στοιχειά στον οργανισμό που είναι μεταβλητά όπως τους μυς, το λίπος, το γλυκογόνο και τα σωματικά υγρά. Έτσι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το βάρος μας με αποτέλεσμα η ένδειξη της ζυγαριάς να μην είναι αυτό που προσδοκούσαμε. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι ενδοκρινολογικοί παράγοντες , φάρμακα κα.

  Σε τέτοιες περιπτώσεις η μέτρηση μεταβολισμού είναι απαραίτητη για εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση σε χαμηλό μεταβολικό ρυθμό.

  Ποιος χρειάζεται να επισκεφθεί ένα διαιτολόγο?Είναι ανάγκη ή πολυτέλεια, τελικά?

  Η σωστή διατροφή είναι αναγκαία για την προώθηση της υγείας όλων μας, σε συνδυασμό πάντα με φυσική δραστηριότητα και λιγότερο άγχος. Όποιος κι αν είναι ο στόχος, το αποτέλεσμα της σωστής διατροφής είναι ένα: καλή υγεία!

  Ποια είναι τα λάθη στις αυτοσχέδιες ή στερητικές δίαιτες?

  Μια αυτοσχέδια ή στερητική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας. Αυτό σημαίνει μεν γρήγορη απώλεια κιλών αλλά, εφόσον τα λιποκύτταρα (υπαίτια για την αποθήκευση λίπους) παραμένουν διογκωμένα, τότε η επαναπρόσληψη βάρους είναι δεδομένη. Επίσης, μία αυτοσχέδια δίαιτα -ή στερητική, εφόσον δεν φέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας- μπορεί να επιφέρει πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς στις ιώσεις αλλά και αδύναμους να ανταπεξέλθουμε στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής (κόπωση, πονοκεφάλους κτλ.).

  Μπορεί ένας προσωπικός διαιτολόγος να βοηθήσει στην καταπολέμιση της κακής διάθεσης/κατάθλιψης?

  Μπορεί. Ένας διαιτολόγος γνωρίζει π.χ. ότι η σεροτονίνη ευθύνεται για την ηρεμία, τη χαλάρωση και την ευδαιμονία και μπορεί να προτείνει μια σωστή διατροφή. Οι μη επεξεργασμένες τροφές, όπως τρόφιμα ολικής αλέσεως, φασόλια, σπόροι, καρύδια και αυγά, συμβάλλουν στο να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη ‘χημεία’ του εγκεφάλου, ενώ για ανακούφιση του στρες, να τρώτε προϊόντα ολικής αλέσεως, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές διατηρούν σταθερές την ενέργεια και τη διάθεση και μειώνουν τις πιθανότητες για έντονες εναλλαγές της.

  Πιθανότητα έχω δυσανεξία σε κάποιες τροφές. Που να απευθυνθω?

  Η τροφική δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο περιλαμβάνουν αντιδράσεις λόγω τροφικών δηλητηριάσεων ή και ενζυμικές ανεπάρκειες που εμποδίζουν τη σωστή πέψη ορισμένων ουσιών προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα όπως για παράδειγμα κοιλιακούς πόνους, μετεωρισμό («φούσκωμα»). ΠΡΟΣΟΧΗ στα τεστ δυσανεξίας που υπόσχονται απώλεια βάρους με τον αποκλεισμό τροφών. Τα τεστ αυτά που δεν είναι εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς και μελλοντικά είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε βαριά διαταραχή της θρέψεως.

  Είναι σημαντικό να διαπιστωθεί ποιες τροφές προκαλούν ανεπιθύμητες ενοχλήσεις στον οργανισμό σας, να αποκλειστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπό την επιτήρηση ειδικού διαιτολόγου και να γίνει επανένταξη μικρότερης ποσότητας η αντικατάσταση από τρόφιμα παρόμοιας θρεπτικής άξιας. Ο διαιτολόγος καθόλη την διάρκεια του αποκλεισμού τροφίμων θα πρέπει να φροντίσει να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά για ισχυρή άμυνα εναντία στο στρες και τροφές πλούσιες σε ένζυμα για την καλύτερη πέψη των τροφών.

  To παιδί μου είναι υπέρβαρο. Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες?

  Πρώτα από όλα πρέπει να μετρηθούν με προσοχή το ύψος και το βάρος και να υπολογιστεί ο βαθμός της παχυσαρκίας με βάση τους ειδικούς πίνακες. Είναι επίσης σημαντικό να διεργενηθεί μια πλήρης κλινική εξέταση όπου θα αναζητηθούν ενδείξεις κληρονομικών η ενδοκρινικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ιδιαίτερα χαμηλό ανάστημα, δυσμορφικά χαρακτηριστικά η διανοητική υστέρηση.

  Ένας βασικός βιοχημικός έλεγχος είναι επίσης επιθυμητός για τον προσδιορισμό των λιπιδίων και σακχάρου ορού καθώς και ηπατικών ενζύμων για διαταραχές που σχετίζονται με λιπώδη διήθηση του ήπατος.

  Επιπλέον θα αναζητηθούν τυχόν επιπλοκές της παχυσαρκίας (πχ υπέρταση) και εφόσον διαπιστωθούν ενδείξεις θα πρέπει να γίνει απαραίτητα ένας πιο εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος.

To getactive.gr αφορά: αδυνάτισμα, δίαιτα, κλινική διατροφή, ανοσολογία, κλινικοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι Πειραιάς


Copyright © 2015 News4tech.com

581700 επισκέψεις